Menemsha Overlook

Overlooking Menemsha Pond —

A new way of framing a traditional Cape.


An old Cape Cod house with traditional proportions no longer suited the needs of a growing family with constantly arriving guests.

To accommodate this, a second traditional Cape volume was attached via an entry connector, keeping the appearance historical and in scale with the hilltop site.

Three bedrooms were isolated on the lower level by using the steep hillside and stone retainage to create window and door walls that capitalize on the view to the East. Horizontal decks and stonework help to lessen the stark nature of the high wall.

The main level houses the common areas of cooking, dining, and living, while the Master Bedroom is located independently on the second floor of the original Cape. A bedroom over the garage – connected by a breezeway – accommodates more guests.

Design Build Projects